fbpx

Tarinamme


Kun yrittäjäpariskunta Marjatta ja Pekka Suihkonen aloittivat 80-luvulla yritystoimintansa, eivät he todennäköisesti olisi osanneet arvata, millaisen yritystarinan heidän perustama perheyritys saisi yli 30 vuotta myöhemmin.

Pekka hankki nuoruudessaan puusepän tutkinnon ja erikoistui myöhemmin jousisoittimien rakennukseen ja korjaukseen. Marjatan suvussa puolestaan kulki vanhaa kansanpelimanni- ja soitinrakennusperinnettä. Näihin nojaten Suihkoset perustivat 80-luvulla Haapavedelle musiikkiliikkeen Jousisoitin P. Suihkonen Ky, jonka palveluihin lukeutui myös taidekehystämö. Viulunrakentajana ja taidekehystäjänä toimineet Suihkoset potkaisivat yritystoiminnan käyntiin tähtäimessä vahva oman vision toteuttaminen.

Yritystoiminnan laajentaminen

2000-luvun alkupuolella Suihkosten naapuritontti tuli myyntiin, jossa pariskunta näki mahdollisuuden yritystoiminnan laajentamiseen. Marjatan pitkäaikaisena haaveena oli aina ollut juhlapalvelutoiminta, sillä aikaisemmin hän oli työskennellyt tarjoilijana hoitaen erilaisia juhlia ja tapahtumia. Lisäksi pariskunnan tytär Maria oli vahva hotelli- ja ravintola-alan moniosaaja. Haave omasta juhlapalvelusta antoi odottaa kuitenkin muutamia vuosia toteutumistaan. Ajan ollessa riittävän kypsä, Suihkoset remontoivat naapuritontin vanhan omakotitalon pienelle juhla- ja kokouspalvelulle sopivaksi. Remontin ohessa talon päätyyn valmistui majoitustoimintaa varten ympärivuotiseen käyttöön suunnattu täysvarusteltu huoneisto, joka on toiminut oivana pysähdyspaikkana muun muassa ulkopaikkakuntalaisille työmatkailijoille.

 

Käänteentekevä matka Raaheen

Marjatta ja Pekka olivat pitkään olleet ihastuneita Raahen vanhaan kaupunkiin. Eräänä talvisena lauantai-iltana he pakkasivat matkailuauton peräkärryyn potkukelkat ja suuntasivat Raaheen. Pitkin vanhan kaupungin kujia he potkuttelivat iltahämärissä ja ihastelivat vanhoja hirsirakennuksia. Seuraavana aamuna he saivat tietää paikallisen valokuvaliikkeen myyjältä, että lähistöllä sijainneet 1800-luvun Raahen vanha rukoushuone ja pyöräkorjaamo olivat purku-uhan alla. Pariskunta kiinnostui asiasta välittömästi, sillä he näkivät mahdollisuuden rakentaa hirsistä kulttuuritalon, joka sopisi hyvin myös juhlien ja tapahtumien näyttämöksi – ja siitäkös se ajatus sitten lähti!

Eipä aikaakaan kun pariskunta pääsi rakennusten purkutöiden pariin, johon oli annettu kaksi kuukautta aikaa. Kaksi rekkakuormallista ja kaksi traktorin kuormallista myöhemmin hirret löysivät uuden paikkansa Haapavedeltä. Samana keväänä Pekka osallistui hirsikurssille, jossa hän oppi tarvittavat hirren käsittelytaidot. Näitä taitoja hän hyödynsi myöhemmin pihamaalla olevien hirsirakennusten pystyttämisessä. Hirret käsiteltiin ja salvattiin uusiksi. Niistä kohosi pihamaalle pienempi niin kutsuttu “Piilopirtti” sekä luhtiaitta. Näin kuoriutui vanhaa kulttuuria huokuva pihapiiri, jonka Marjatta nimesi miehensä ja rakennusten rakentajan mukaan Kulttuurikartano Pekan Pirteiksi.

 

Ainutlaatuista majoitusta ja tunnelmallisia tapahtumia

Luhtiaitan yläkertaan muodostui kolme yksilöllistä kesäajan vinttikammaria. Aitan alakertaan valmistui puolestaan 40 neliön juhla- ja tapahtumatila. Kesäkelien viiletessä majoituspalvelut jatkuvat tunnelmallisessa majoitushuoneistossa. Työ- ja vapaa-ajan matkalaisten on helppo löytää perille, sillä Pirtit sijaitsevat aivan Haapaveden sydämessä. Kaupungin tarjoamat palvelut sekä lukuisat liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ovat myös aivan käden ulottuvilla.

Erilaisia tapahtumia on myös alueella järjestetty vuosien saatossa. Tunnetuin niistä on Marjatan ideoima koko perheen Joulun Taikaa -joulumaa, jossa voi aistia vanhan ajan joulun tunnelma sekä tavata pirtin omat tontut. Hirsipirtit luovat osaltaan ainutlaatuisen miljöön alueen tapahtumille.

Pekan Pirttien kaikessa tekemisessä huokuu arvostus vanhoja perinteitä ja paikallista kulttuuria kohtaan. Luonnonmukaisten materiaalien hyödyntäminen ja kädentaitojen arvostus ovat keskeisessä asemassa. Toiminnan tavoitteena on luoda elämyksiä vieraille, jossa yrittäjät panostavat yksilölliseen palveluun. Pekan Pirteistä onkin tullut rauhoittumisen paikka, jossa arjen kiireet jäävät pihaportin ulkopuolelle.

Kulttuurikartano Pekan Pirtit

Urheilutie 53
86600 Haapavesi

ota yhteyttä

+358 40 1927755

pekanpirtit@hotmail.com

Sosiaalinen media