fbpx

Aktiviteetteja Haapavedellä

Ainalin lintujärvet

Lintujen kevät- ja syysmuuton seurannalle Haapavedeltä löytyy jopa kahdeksan eri järveä, jotka muodostavat kansainvälisesti merkittävän lintujärvikokonaisuuden. Ainali, Apaja, Haapolampi, Kypärä, Korkatti, Litukka, Suojärvi sekä Köyryrimmen suoalueen Köyrylampi muodostavat alueen, jonka linnustoa pidetään Suomen järvien monipuolisimpana. Ainalin lintujärvillä riittää katsottavaa keväällä huhtikuusta lähtien aina pitkälle syksyyn järvien jäätymiseen saakka.

Alueella pesii lähes 50 eri lintulajia, joihin mahtuu hyvä kattaus erilaisia vesilintuja, kahlaajia ja metsälintuja. Runsaslukuisimpia lajeja ovat muun muassa  tukkasotka, tavi, kuovi, haapana ja iiro. Joutsenta, tuota Suomen kansallislintua, voi bongata oikeastaan miltä Ainalin lintujärveltä tahansa. Sitä on nimittäin tavattu pesimässä lähes jokaisella kahdeksalla alueen järvellä vähintään yhden parin verran.

Harvinaisuuksien bongausta

Alueen monimuotoisuus tarjoaa useammalle eri lintulajille oivan pesimispaikan. Kosteikot ja suoalueet houkuttelevat paikalle kahlaajiin lukeutuvan suokukon, joka on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Muita erikoisuuksia on taivaanvuohi, tuo pitkänokkainen ja rauhoitettu rantaniittyjen yllä määkivä lintu, joka kokoluokassaan vastaa rastasta. Eipä ole harvinaista törmätä myös kauniin keltaiseen kuhankeittäjään, joka talvet viettää trooppisessa Itä-Afrikassa ja touko-kesäkuun korvalla saapuu Ainaliin nauttimaan Suomen kesästä.  Vähän isommista petolinnuista Ainalissa voi kohdata myös kalasääsken, nuolihaukan, ruskosuohaukan sekä lapinpöllön.  

Järvien ympärillä maasto on pääsääntöisesti mäntyrämettä. Vaihtelevuutta tuo luonnontilaiset sekä turvetuotantoon otetut suoalueet, joiden lomasta pilkistää tuoreita kuusivaltaisia kangasmetsiä ja koivikoita. Mikäli mieli halajaa luonnonvesissä uimaan, siihen meillä on omat suosituksemme. Tämä reissu kannattaakin pitää pääasiassa pelkkänä lintubongauksena, sillä alueen järvet ovat melko matalia ja osassa pohjaa valtaa paksu lieju. 

Kuinka löydän perille?

Ainalin lintujärvi on yksi parhaimpia kiikarointipaikkoja, sillä järven rannalla sijaitsee lintutorni. Perille pääsee parhaiten ajamalla Pekan Pirteiltä Pulkkilantietä 5,3 km ja kääntymällä Karhukankaantielle. Noin 6 km päästä Ainalin järvi näkyykin länsipuolella. Pohjoisrannalla sijaitsevalle lintutornille kulkee polku tien länsipuolelta 8 km Karhukankaantien risteyksestä. 

Suojärvi ja Köyrylampi ovat alueen lintujärvistä vaikeimmin löydettävissä. Niiden välistä kulkee Osmangin metsäautotie, jossa ajo on sallittu vain tien osakkaille. Tie alkaa Ainalin kylältä ja noin 7 km päässä tien alusta itään mentäessä Köyrylampi sijoittuu tien oikealle puolelle. Tie jatkuu vielä 4,5 km, kunnes sen katkaisee puomi. Puomin vasemmalta puolelta alkaa polku, joka vie Suojärven rantaan. Suojärven koillisrannalla on Suomen Ladun ylläpitämä laavu.

Tätä päiväreissua varten suosittelemme pakkaamaan mukaan ulkoiluvaatteet, hyvät kengät, kiikarit ja tarvittaessa hyttysmyrkkyä. Antoisan retken viimeistelee Pekan Pirtin eväät luonnonsiimeksessä nautittuna. Tarkempaan Ainalin lintujärvien retkikarttaan voi tutustua tästä.

Ainalin lintujärvi

Kulttuurikartano Pekan Pirtit

Urheilutie 53
86600 Haapavesi

ota yhteyttä

+358 40 1927755

pekanpirtit@hotmail.com

Sosiaalinen media