fbpx

Aktiviteetteja Haapavedellä

Museokierros ja pappila

Haapaveden mielenkiintoisen historian paloja on tallennettuna koulu- ja kotiseutumuseoon. Kesäaikaan molemmat museot ovat avoinna säännöllisesti. Talven tullen kotiseutumuseo jatkaa aukioloaikojaan normaalisti, kun taas koulumuseoon pääsee vierailemaan sopimuksen mukaan. Molempiin vierailukohteisiin on vapaa pääsy. 

Haapavedellä on pitkä historia koulutuksen ja opinpolun suunnannäyttäjänä – perustettiinpa pitäjään Pohjois-Suomen ensimmäinen kansakoulu vuonna 1870 ja 12 vuotta myöhemmin Haapavedelle tuli Suomen ensimmäinen tytöille tarkoitettu talouskoulu, kotitalousoppilaitos, ruustinna Nora Pöyhösen toimesta. Koulumuseo onkin täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tarinoita menneiltä opinpolun vuosilta. Museo sijaitsee keskustassa kirkon lähettyvillä, aivan hiihtäjäpatsaan kupeessa osoitteessa Tähtelänkuja 6.

Kotiseutumuseo on keskeisellä sijainnilla Haapaveden keskustassa, Myyrilän rakennuksessa osoitteessa Vanhatie 60. Museon ohella Myyrilässä toimii ympäri vuoden eri yhdistysten ylläpitämää kahvilatoimintaa, jossa on mukava nauttia kuppi kuumaa museovierailun lomassa. Kotiseutumuseo kätkee sisäänsä tarinoita mm. Haapaveden merkittävimmistä henkilöhahmoista; kansanrunoilija Matti Viinamaasta eli kansanomaisemmin tunnetusta Viina-Matista sekä suomenkielellä lauletun populaarimusiikin kantaisästä Pasi Jääskeläisestä. Onpa joukkoon ujutettu kertomuksia pitäjässä aikoinaan suositusta pontikankeitosta sekä näyttävä kokoelma käsin veistettyjä puusuksia ja elintarvikepakkauksia pula-ajalta. 

Hiihto ja suksentekokulttuuri ovat olleet voimissaan Haapavedellä 1800 ja 1900-luvuilla. 1800-luvun loppupuolella kehiteltiin mm. kuuluisa haapavetinen kilpasuksi, jonka avulla niitettiin menestystä hiihtokilpailuissa. Aikoinaan suksentekijän ammatti lukeutuikin hyvin arvostettuihin ammattikuntiin Suomessa.

Haapaveden vanha pappila

Haapaveden vanha pappila eli Paakkila on rakennettu vuonna 1787. Paakkilan maisema ja rakennus ovatkin osa historiallisesti merkittävää vanhaa pappilakulttuuria. Aikoinaan Paakkilassa aloitti toimintansa ruustinna Nora Pöyhösen perustama kasvitarha- ja keittokoulu vuonna 1893. Koulu olikin toimintatavoiltaan uranuurtaja koko Suomessa ja tarjosi ensimmäisten joukossa puutarha-alan koulutusta Suomessa.

Paakkilan kannatusyhdistys ry on pitänyt alueesta huolta vuodesta 2006 lähtien. Nykyisin se toimiikin ihastuttavana vierailukohteena, jonka puutarha on aina avoinna vierailijoille. Paakkila sijaitsee rannassa, jonka viehkeä puistoalue ja rantapolku ovat ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja lukeutuen Haapaveden kauneimpiin alueisiin. Kesäaikaan Paakkilassa toimii kesäkahvila ja puutarhalta on mahdollisuus ostaa mm. kukkia ja kasveja kotiinviemisiksi. Paakkila sijaitsee Haapaveden keskusta-alueella, osoitteessa Pappilantie 6.

 

Kulttuurikartano Pekan Pirtit

Urheilutie 53
86600 Haapavesi

ota yhteyttä

+358 40 1927755

pekanpirtit@hotmail.com

Sosiaalinen media